A FOMO, vagyis a kihagyástól való félelem valós jelenség

A FOMO, vagyis a kihagyástól való félelem valós jelenség

Aaron Haas bíró döntése fontos precedenst teremt a texasi állampolgárok, más bíróságok és a szenátus 8. törvényjavaslata alapján benyújtott jövőbeli perek számára.

Egy texasi bíró csütörtökön elutasította a szenátus 8. számú törvényjavaslatának „fejvadászról” szóló törvényével kapcsolatos ügyet.

A bíró arra hivatkozott, hogy a felperes nem bizonyította a sérülést, ahogy azt az állam alkotmánya megköveteli, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy 10 000 dollár kártérítésért pereljenek minden felfedezett illegális abortusz miatt.

A Center for Reproductive Rights szerint ez az első és egyetlen panasz, amelyet a szenátus 8. törvényjavaslata alapján nyújtottak be egy szolgáltató ellen.

Aaron Haas Bexar megyei bíró meghallgatta azt az ügyet, amelyet Felipe Gomez chicagói lakos indított San Antonio lakos, Dr. Alan Braid ellen, aki a Washington Postban bevallotta, hogy megsértette a szenátus 8. törvénytervezetét (SB 8), miután az 2021 szeptemberében hatályba lépett.

A szenátus 8. számú törvényjavaslata kimondja, hogy az abortuszok illegálisak hat hét terhesség után, bár gyakorlatilag az összes texasi abortuszt betiltották, miután júniusban megdőlt a Roe kontra Wade ügy.

Az SB 8 kivételt tesz az abortusz esetén, ha egy terhes személy életét fenyegetik. Nincsenek kivételek a nemi erőszak vagy vérfertőzés esetei esetében. Továbbra is szabálysértést követnek el azok, akik elvégzik az eljárást, vagy segítséget nyújtanak valakinek az abortuszhoz, amely első esetben akár életfogytiglani szabadságvesztéssel is büntethető.

A törvény azt is kimondja, hogy minden abortusztilalom csak akkor érvényesíthető, ha magánszemélyek pert indítanak. Konzervatív jogi szakértők méltatták a törvény egyedi megfogalmazását, amely nem a kormánynak, hanem a polgároknak ad hatalmat az abortuszhoz való jog érvényesítésére, ami segít a kormány elleni költséges perek ellen.

Gomez ügyét elutasították, mert a bíró úgy döntött, hogy többre van szükség a beismert bűnös elítéléséhez. Ez annak köszönhető, hogy az SB 8 a sérülés bizonyítására vonatkozó követelményei alapján indíthat keresetet.

Gomez a kereset benyújtása előtt elismerte, hogy nem volt semmilyen kapcsolata Dr. Braiddel. Gomez azt mondta a Chicago Tribune-nak : „Nekem önmagában nincs különbségem az alperessel. A különbség a törvény írójával van.”

Az eltiltott ügyvéd a Chicago Tribune-interjújában tovább magyarázta az SB 8-cal kapcsolatos csalódottságát: „Részben az a kettősség, amely egy kormány között van, amely szerint nem lehet rákényszeríteni az embereket, hogy lövést kapjanak vagy maszkot viseljenek, ugyanakkor megpróbálják elmondani a nőknek, hogy elvégezhetik-e az abortuszt vagy sem. Számomra ez következetlen” – mondta Gomez.

A december 8-i, csütörtöki ítélet nem dönti el az SB 8-at, és nem módosítja a Texasban jelenleg érvényben lévő abortusztörvényeket sem.

Haas bíró ítélete fontos precedenst teremt más bíróságok számára az SB 8 alapján benyújtott jövőbeli perekben.

A Reproduktív Jogok Központjának elnök-vezérigazgatója, Nancy Northup „ jelentős győzelemnek” nevezi az ítéletet az SB 8 fejvadász rendszere ellen .

Marc Hearron, a Reprodukciós Jogok Központjának vezető tanácsa, aki Dr. Braid jogi csapatának tagja volt, kijelentette:

Ez Gomez keresete nem feltétlenül akadályoz meg másokat az SB 8 perek benyújtásában. Arra számítunk, hogy más bíróságok, követve ennek a bírónak a példáját, azt mondanák, ha nem sérült meg, ha csak egy idegen, aki megpróbálja érvényesíteni az SB 8-at, a bíróságok elutasítják követeléseit, mert nincs kereshetősége.

Dr. Braid egy nyilatkozatában tovább magyarázta a szenátus 8. törvénytervezetének megsértésének okát,

„Amikor tavaly elláttam páciensemet a számára szükséges ellátással, orvosi kötelességemet teljesítettem. Szívszorító, hogy a texasiak még mindig nem kaphatnak alapvető egészségügyi ellátást saját államukban, és hogy a szolgáltatók félnek a munkájuktól.”

Gomez egyike annak a három felperesnek, akik beperelték Dr. Braidet, de a többi pert hivatalosan soha nem kézbesítették.

Dr. Braid bezárta San Antonio-i praxisát, amikor a Roe kontra Wade felborult. Azóta további klinikákat nyitott Illinoisban és Új-Mexikóban.

A karácsony az ünnepi vidámság ideje, de egyesek számára ennek éppen az ellenkezője. A rövid távú lelki szorongást okozó karácsonyi blues sok embert megvisel az ünnepek alatt. Az ünnepi időszak gyakran megnövekedett pénzügyi nyomással, szociális szorongással és magányossággal jár – mindezek olyan tényezők, amelyek magasabb szintű stresszhez és boldogtalansághoz vezethetnek.

A legfontosabb elvitelek:

  • A karácsonyi blues az átmeneti mentális szorongás, szorongás és depresszió, amely karácsonykor és az ünnepi időszakban jelentkezik.
  • A már mentális betegségben szenvedők mintegy 64%-a szerint az ünnepek rontják állapotukat.
  • Az éber figyelem, a testmozgás, a terápia és az egészséges táplálkozás mind a karácsonyi blues legyőzésének módjai.
  • A karácsony utáni blues általában az intenzív és felfokozott érzelmek miatt jelentkezik karácsony környékén.

A karácsonyi blues vagy az ünnepi blues nem azonos a mentális betegséggel, de ezeket a rövid távú mentális egészségügyi problémákat komolyan kell venni. Kezelés nélkül hosszú távú klinikai diagnózissá válhatnak.

Mit jelent a «karácsonyi blues»?

A National Alliance on Mental Illness (NAMI) meghatározása szerint a „karácsonyi blues” vagy a „nyaralóblues” átmeneti szorongás és depresszió, amely az ünnepek körül jelentkezik a plusz stressz, az irreális elvárások vagy akár a rossz emlékek miatt.

A NAMI felfedezte, hogy a karácsonyi blues nagyon gyakori jelenség sok ember számára. Az azonban, hogy az évszak mindenkit hogyan érint, jelentősen változik. A NAMI felmérésben résztvevő 755 ember közül:

  • Az emberek 66%-a tapasztalt fokozott magányt.
  • 63%-uk túl nagy nyomást érzett az ünnepek körül.
  • 57%-uk irreális elvárásai voltak a karácsonyt és az ünnepeket illetően.
  • 55%-uk azon kapta magát, hogy boldogabb időkre emlékszik a múltban, mint a jelenben.
  • 50%-uk szomorú volt amiatt, hogy nem tud szeretteivel lenni.

A karácsonyi blues köztudottan jobban érinti azokat az embereket, akik szorongásban és depresszióban szenvednek, mint azokra, akik nem. A már mentális betegségben szenvedők 64%-a szerint az ünnepek rontják állapotukat.

Miért érzem magam depressziósnak karácsonykor?

A zsúfolt ünnepi időbeosztás bárki számára megterhelő lehet, de az ünnepi depresszió tüneteit néhány különböző dolog okozhatja. Egyrészt az ünnepi időszak a legfontosabb családi időszak. Az ünnepek megünneplése különösen nehéz lehet, ha szeretteit veszítette el.

Ha úgy érzed, hogy a karácsonyod nem felel meg az évszak népszerű elképzeléseinek, a karácsonyi vidámság és boldogság elvárása negatív gondolkodáshoz vagy kétségbeeséshez vezethet. Az időjárás még fokozhatja is a karácsonyi kékséget. A szezonális affektív zavar vagy az SAD a depresszió egyik formája, amelyet a téli rövidebb napok okoznak.

Fokozott stressz

Az állandóan mozgalmas ünnepek tele vannak váratlan stresszekkel. Például az ajándékvásárlás szórakoztató lehet, de plusz pénzt is igényelhet. Az Amerikai Pszichiátriai Társaság (APA) szerint körülbelül minden ötödik felnőtt aggódik amiatt, hogy hogyan fizet az ünnepi ajándékokért.

Az ünnepekre való felkészülés szintén komoly stresszt jelenthet. A szülők nyomást érezhetnek, hogy teljesítsék gyermekeik elvárásait. Ha ünnepi partit rendez, valószínűleg sok szempontot figyelembe kell vennie a tervezési folyamat során, hogy minden zökkenőmentesen menjen.

Hogy nem tökéletes

Ha a barátok és a család boldog karácsonyi fotókat posztolnak, az alkalmatlanság vagy irigység érzéséhez vezethet.

A közösségi médián kívül a családdal és a barátokkal töltött idő, akikkel ritkán találkozik, szintén bizonytalansághoz vezethet. A fiatalabb felnőttek aggodalmukat fejezik ki amiatt, hogy az ünnepek alatt kevésbé ismert családtagokkal érintkeznek.

Azok a felnőttek, akiknek kórtörténetében kábítószer-visszaélést szenvedtek, aggódhatnak amiatt, hogy túl sok alkoholt isznak, és azok, akik bizonytalanok a súlyuk és egészségi állapotuk miatt, általában stresszt éreznek az ünnepi ételek miatt.

Magányosnak lenni

Az APA szerint a depresszió és az elvesztett szeretteik miatti szorongás az ünnepek alatt az összes amerikai felnőtt közel felét érinti .

Ha nincs család az ünnepek alatt, szomorúsághoz és negatív gondolkodáshoz vezethet, ami nagymértékben elhomályosíthatja a karácsonyi időszakot.

Néha te vagy az, aki kimarad az ünnepekből. Akár túl sok ünnepi munkaidőről van szó, akár az anyagi nehézségek miatti utazási képtelenségről van szó, nehéz lehet nem azokkal tölteni a karácsonyt, akiket szeretsz. Ez különösen igaz, ha a közösségi médián keresztül volt tanúja családja ünnepeinek.

A FOMO, vagyis a kihagyástól való félelem valós jelenség. Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy az emberek 70%-a tapasztalt már legalább egyszer FOMO-t.

A karácsonyi blues legyőzésének módjai

A karácsonyi blues mindenkire másképp hat. Egyesek megváltozhatnak az étvágyában és az alvási szokásaiban, és elveszíthetik örömüket azokban a dolgokban, amelyeket korábban élveztek. Másoknak nehézségei lehetnek a koncentrálásban, vagy a szokásosnál fáradtabbnak érezhetik magukat.

Szerencsére bármilyen rossz is az ünnepi blues, vannak módszerek a hatások leküzdésére, sőt enyhítésére.

Keress időt az öngondoskodásra

Az izgalmas nyaralási tervek kellemesek lehetnek, de fontos, hogy ne essünk túlzásba.

Szánjon időt a kikapcsolódásra és olyan tevékenységek végzésére, amelyeket élvez, legyen az zenehallgatás, olvasás, műsorok nézése vagy a barátokkal való időtöltés.

Ügyeljen arra, hogy aludjon eleget, és határozott korlátokat szabjon magának. Ezenkívül próbáljon meg kevesebb időt tölteni a közösségi médiában. Ha több időt töltünk a közösségi médiában, azt összefüggésbe hozták a depresszió fokozott kockázatával.

Légy aktív

A rendszeres testmozgás hangulatjavító. Az American Journal of Psychiatry tanulmánya szerint mindössze heti egy óra testmozgás jelentősen csökkentheti a depresszió kockázatát .

A mindennapi rutin apró változtatásai, például a reggeli szakaszok vagy a lift helyett a lépcsőzés választása nagy változást hozhat.

Próbáld ki az éberséget

Fontos, hogy ismerd a határaidat, és a tudatosság segíthet ebben. A mindfulness az elme jelenlétének vagy teljes jelenlétének gyakorlása.

A Georgetown Egyetem tanulmánya szerint a mindfulness és a meditáció (vagy MBSR) gyakorlása 30%-kal csökkentette a szorongást. Ha odafigyel az idejére és energiájára, és nemet mond azokra a dolgokra, amelyek szorongást okozhatnak, csökkentheti a karácsonyi hangulatot.

Legyen pozitív gondolkodásmódod

Sokszor az irreális elvárások is okozhatnak csalódást az ünnepek alatt. A negatív gondolkodást azonban a nézőpont megváltoztatásával ellensúlyozhatja.

Adjon ingyenes vagy nem sokba kerülő ajándékokat, hogy enyhítse a pénzzel kapcsolatos stresszt.További információért látogasson el a https://alkotox-official.top/hu/alkoholizmus-es-munkahely-hatasok-beavatkozasok-es-munkavallaloi-segito-programok/ oldalra .

Contents

A FOMO, vagyis a kihagyástól való félelem valós jelenség
Scroll hacia arriba